Care este diferența dintre scrierea descriptivă și scrierea critică?
Prin scrierea descriptivă nu dezvolți argumente, ci prezinți cadrul în care se poate dezvolta un argument. Reprezinți situația aşa cum este, fără a prezenta nicio analiză sau discuție.
Scrierea descriptivă este relativ simplă, dar poți cădea în capcana de a folosi foarte multe cuvinte oferind doar descriere (şi nu uita că ai o limită de cuvinte la fiecare lucrare).
În textul descriptiv prezinți, nu transformi informații; raportezi idei, dar nu le analizezi în niciun fel mai departe. O lucrare academică nu se poate baza doar pe scrierea descriptivă.
Prin intermediul scrierii critice participi la dezbaterea academică și științifică. Trebuie să cântărești dovezile și argumentele altora și să contribui cu propriile tale argumente pentru a susține o teză. Astfel, trebuie să ții cont de următoarele aspecte:
Scrierea descriptivă este necesară pentru a reda, de exemplu:
Ce este scrierea critică?
Scrierea critică implică mai mult efort şi necesită dezvoltarea abilităților de gândire și lectură critică. A scrie în manieră critică implică un exercițiu de gândire precaută și chibzuită. Scrierea critică se bazează pe informațiile pe care le regăsim în literatura de specialitate și nu reprezintă o interpretare eronată sau ignorarea literaturii de specialitate. Prin urmare, scrierea critică se referă la a avea încredere să faci raționamente, manifestând în același timp modestie. Scrierea critică înseamnă și găsirea propriului stil, a propriei voci academice pentru a susține propriul punct de vedere.
Astfel, a scrie critic presupune:
Surse: